A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Koordinációs Irányító Hatósága az Európai Bizottsággal együttműködésben 3. alkalommal rendezte meg nemzetközi értékelési konferenciáját Budapesten:

Felkészülés az EU 2014-2020-as programozási időszakára


címmel. Az eseményen 20 előadó tolmácsolásában került sor a kohéziós politika 2014-2020-as időszakára történő felkészülés aktualitása okán az Európai Bizottság és a tagállamok tervezési folyamatainak és feladatainak bemutatására, különös hangsúllyal az értékelésekre mint a felkészülés és a jelen időszaki végrehajtás finomhangolásának fontos eszközére. A konferencia célja az volt, hogy a tagállami felkészülés és az Európai Bizottság ex ante és SKV-értékelésekkel kapcsolatban megfogalmazott elvárásainak bemutatása mellett nemzetközi és hazai értékelési példákon keresztül vitassák meg a résztvevők, milyen módon nyújthatnak hasznos szakmai támogatást a tényalapú értékelések a stratégiai döntéshozatal, a szakpolitikai tervezés és a végrehajtás területein.

A 130 fős konferenciára 11 külföldi tagországból 45-en érkeztek a résztvevők. Az Európai Bizottság értékelői hálózatának tagjai mellett a magyarországi államigazgatás, a tudományos élet és az értékelői szakma képviseltette magát.

A hagyományokat követve a nemzetközi értékelési konferencia alkalmával jelent meg ezúttal is a 2012-es Értékelési évkönyv, mely az NFÜ megbízásából, független külső értékelők által készített magyarországi értékelések legfontosabb tanulságait és ajánlásait foglalja magába a következő témákban: közlekedési fejlesztések, közoktatási fejlesztések, környezeti derogációs kötelezettségeknek való megfelelés, roma integrációs fejlesztések, félidei kommunikációs értékelés.

Az alábbiakban letölthető a konferencia programja, az NFÜ 2012-es Értékelési évkönyve, valamint az elhangzott előadások.