A Végrehajtás Operatív Program Monitoring Bizottsága 2011. április 12-i ülésén elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011-2013-as Értékelési tervét, amely éves szintre lebontva tartalmazza az értékeléseket.

A tervezett értékelések alapvető céljai a jelen időszaki végrehajtási rendszer működési optimalizálásának, valamint a szakpolitikai tervezési folyamatnak a támogatása.

Az NFÜ Koordinációs Irányítóhatóság Értékelési Divíziója által elkészített értékelési terv tervezhetővé teszi az értékelési tevékenységet (beleértve a végrehajtás felé történő visszacsatolás rendszerét is), valamint fórumot biztosít a szakpolitikai irányításban, illetve a végrehajtásban a döntéshozói területek igényeinek megjelenítésére. Tekintettel a várható szakpolitikai változási irányokra, továbbá a következő 7 éves programozási időszak tervezési feladataira, a szaktárcák, az irányító hatóságok és az Európai Bizottság érintett főigazgatóságai is részt vettek a terv előkészítési folyamatában, az értékelési igények meghatározásakor.